Szałwia

Szałwia

Szałwia to znana od wieków roślina stosowana głównie w kuchni, gdzie pełni rolę przyprawy. Jednak jej właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne sprawiły, że stała się popularna również w kosmetyce. Naukowcy przeprowadzili szereg badań mających na celu udokumentowanie tradycyjnych zastosowań szałwii. Analizy te ujawniły również szeroki zakres nowych działań, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, potencjał przeciwnowotworowy, hipoglikemiczny, hipolipemiczny czy poprawiające pamięć i efekty poznawcze.
Szałwia to naturalne źródło flawonoidów i związków polifenolowych (np. kwasu rozmarynowego i kwasu kofeinowego). Związki te mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Skutecznie zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.
Szałwia ma również właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać podrażnieniom. Poprawia kondycję skóry i wpływa na mikrokrążenie skórne. Zawiera kwas ursolowy, który działa antyseptycznie i regeneracyjnie, a także oczyszcza i chroni komórki. Intensywne właściwości przeciwbakteryjne czynią z szałwii pożądany składnik kosmetyków w przypadku chorób zapalnych skóry, w których występuje ryzyko nadkażenia bakteryjnego, np. AZS lub trądziku.